Een goudsmid of zilversmid, wat is het verschil?

Goudsmid, zilversmid, edelsmid, juwelier. 
Is dat allemaal hetzelfde of niet?

De meeste mensen denken dat een goudsmid met goud werkt, en een zilversmid met zilver.
Maar dit is niet helemaal correct. 
Het verschil tussen een goudsmid en een zilversmid zit niet in het soort metaal, maar in het soort voorwerpen die ze er mee maken.

Een goudsmid maakt overwegend kleine dingen zoals sieraden, van zowel goud als zilver.
Soms gebruiken mensen nog de term ‘Meester goudsmid’, dit stamt uit de tijd van de Gilden. 
Om goudsmid te worden ging je eerst aan de slag als leerling, daarna als gezel en uiteindelijk als meester, en dan kon je je eigen toko beginnen. 
Tegenwoordig kan iedereen zijn eigen toko beginnen, de naam is niet beschermd dus de kwaliteit van het werk kan erg verschillen. Goudsmeden moeten als eind onderdeel van hun opleiding wel vaak nog een 'Meesterstuk' maken om te bewijzen dat ze het vak beheersen.

Een zilversmid maakt overwegend groot werk, zoals schalen en vazen. Hierbij wordt veel het echte 'smeden' toegepast, namelijk het net zo lang uithameren van een zilveren plaat totdat het in model is.

Vaak worden de benamingen goudsmid en zilversmid door elkaar gebruikt, en dat heb je ook nog eens edelsmeden.

Een edelsmid is een benaming die gebruikt kan worden voor zowel een goud- als een zilversmid. 
Feitelijk is een edelsmid iemand die met edelmetalen werkt, maar het wordt het meest gebruikt als een andere benaming voor goudsmid, voor iemand die sieraden of kleine objecten maakt dus. 
Alleen werkt een goudsmid zelden met onedele metalen als messing, koper of alpaca, en een edelsmid doet dat weer wel. 

Dan heb je ook nog juweliers.
Een juwelier is vaak vooral een verkooporganisatie, met een groot assortiment aan (standaard) zilveren en gouden sieraden. Vaak kopen ze alleen in en door, soms hebben ze een of meer goudsmeden in dienst.


door Karen Klein edelsmid 22 nov., 2019
Barnsteen Barnsteen is geen gewone steen, maar een fossiele hars die afkomstig is van naaldbomen. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna in de loop der tijd versteend. Soms komt er een insect in de hars terecht. Dit fossiel blijft in de versteende barnsteen zichtbaar. Door de ouderdom verdwijnen de kleuren van het insect en wordt het zwart. Barnsteen wordt in het Engels Amber genoemd, maar in Nederland wordt met amber meestal de kleur amber bedoeld (een honing-kleur). En weer een heel ander soort Amber is een substantie uit de darmen van een potvis; deze heeft een sterke geur en wordt in parfums gebruikt. Barnsteen is meestal warmgeel tot donkerrood van kleur, maar er bestaan ook meer groen-, blauw- of zelfs zwartgekleurde soorten. Doorzichtige barnsteen wordt algemeen het mooist gevonden en is het kostbaarst. Barnsteen voelt warm aan in je hand, en als je hem opwrijft wordt hij een beetje statisch en trekt stofjes aan. Barnsteen kan goed branden en geeft dan een sterke harsgeur af. Zo kun je dus ook testen of je echt met barnsteen te maken hebt. Over edelstenen wordt beweerd dat ze bepaalde eigenschappen hebben op de mens. Wat is waar, en wat niet? Ik geloof er in, maar geef geen garanties ;-) Eigenschappen die aan barnsteen worden toegeschreven: Men zegt dat Barnsteen vrolijk, open en spontaan maakt en het vertrouwen in jezelf versterkt, en energie en daadkracht geeft. Lichamelijk kan barnsteen helpen bij klachten van de maag, milt, nieren en galblaas. Het kan de pijn bij het doorkomen van tanden en kiezen bij kinderen verlichten via een ketting of bijtring van barnsteen, en helpen bij tand- en tandvleesproblemen. Men zegt ook dat beginnende doofheid vertraagd kan worden door het dragen van oorbellen van barnsteen.
door Karen Klein edelsmid 17 okt., 2019
Aquamarijn “Aqua Marina” = water van de zee. Door zijn lichtblauwe kleur, de kleur van de heldere zee, komt de Aquamarijn aan zijn naam. Hij verkrijgt zijn kleur door sporen van ijzer. Als de steen onder een helderblauwe hemel wordt gedragen, lijkt de kleur lichter te worden. Volgens een legende zou de steen door lichter en donkerder te worden, echt en onecht aangeven, en zo ook waarschuwen voor verkeerde vrienden als hij bijna wit wordt… Een andere legende zegt dat de aquamarijn tot zuivere liefde leidt. In de middeleeuwen was dit de steen van de Maagd Maria, haar beelden waren vaak versierd met aquamarijnen. Ze had als bijnaam dan ook Stella Maris, 'Sterre der Zee'. De Grieken en de Romeinen zagen aquamarijn als symbool van helderheid, zuiverheid en huwelijkstrouw. Men gaf elkaar aquamarijn sieraden als teken van liefde en trouw. Over edelstenen wordt beweerd dat ze bepaalde invloed hebben op de mens. Wat is waar, en wat niet? Ik geloof er in, maar geef geen garanties ;-) Eigenschappen die aan Aquamarijn worden toegeschreven: Deze steen zou helderziendheid bevorderen en begrip en eerlijkheid stimuleren. Ook wordt de steen gezien als een steen van troost, misschien door de link met de maagd Maria. Hij zou verdriet verminderen en helderheid scheppen, en compassie en geduld met de medemens stimuleren. Hij zou lichaam en geest in balans brengen en een ontspannen en opgewekte houding bevorderen, boosheid, irritatie en stress verminderen. Lichamelijk kan Aquamarijn genezend werken op gebieden die te maken hebben met het bovenste deel van het lichaam. Dus bij zaken als keelpijn, schildklierproblemen, problemen met de ogen en/of oren, allergieën, holte ontstekingen, overmatige slijmvorming, bronchitis, hoesten enzovoorts. De steen zou een overactief immuunsysteem kalmeren en reguleren.
checklist
door Karen Klein edelsmid 20 jul., 2019
Sieraden zijn mooi. Dat wil je graag zo houden. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten? Hier volgen wat tips.
door Karen Klein edelsmid 19 jul., 2019
“Ik kan geen zilver dragen, want dat wordt bij mij meteen zwart” hoor ik vaak. Hoe komt dat eigenlijk? En kun je er wat tegen doen?
door Karen Klein edelsmid 18 jul., 2019
In het vorige blog schreef ik over het zwart worden van zilver, en hoe dat komt. Maar hoe maak je dat nu het beste schoon? Feitje: Om oxideren te voorkomen rhodineren veel juweliers het zilver, er gaat dan een laagje rhodium (een metaal) overheen. Hierdoor wordt het niet meer zwart, maar gaat ook de mooie specifieke zilverkleur verloren. Zonde, naar mijn idee, dus ik rhodineer mijn werk niet. Zilver is mooi zoals het is, de kleur is levendig en regeert op de omgeving en dat heeft zijn charme! Maar daarom moet er soms wel gepoetst worden. Hier wat tips om op te letten: Tip 9: Hoogglans zilver schoonmaken Glanzend zilver poets je met een zachte doek met wat koper- of zilverpoets . Let er wel op dat er geen vuiltjes op de doek zitten die krasjes kunnen veroorzaken. Ook kun je een speciaal sieradenpoetsdoekje, waar al wat poetsmiddel in zit, kopen bij de juwelier of edelsmid. Handig, vooral voor onderweg en op vakantie! Tip 10 : Gematteerd zilver schoonmaken Gematteerd of bewerkt zilver kun je beter niet met een doekje poetsen; dan gaat het glimmen en dat is vaak zonde van de bewerking. Maar met een zachte tandenborstel en wat afwasmiddel in lauwwarm water haal je vaak de meeste vlekken wel weg. Grijp bij hardnekkige vlekken anders ook even de tandpasta erbij! Borstel dan voorzichtig in de richting van de mattering: dus in de lengterichting als het zilver in een rechte baan geschuurd is, en als het onregelmatig gematteerd is door met de tandenborstel voorzichtig rondjes te draaien. Daarna goed afspoelen en de restjes tandpasta zorgvuldig weg borstelen. Tip 11: Vraag hulp Helpt dit nog steeds niet voldoende? Vraag dan advies aan een edelsmid of juwelier, zij kunnen desgewenst ook de sieraden in een ultrasoon reinigen of er een speciaal borsteltje voor gebruiken. Tip 12: Oxidatie in zilver beperken Wil je de zilveren sieraden voor langere tijd opbergen, dan kun je ze het beste in een afsluitbaar plastic zakje bewaren. Omdat er dan geen lucht bij komt oxideert het zilver vrijwel niet. Tip 13: Oxidevrij zilver? > Weetje: Tegenwoordig is er ook steeds vaker ‘oxidevrij’ zilver te koop; dit zilver heeft een legering waardoor het niet of nauwelijks meer zwart wordt. Het staat bekend onder de naam Argentium zilver. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen bij wie zilver heel snel oxideert! Omdat de legering (de samenstelling van het zilver) anders is bij Argentium dan bij ‘gewoon’ Sterling zilver, is de kleur ook iets anders. Net als bij het rhodineren is bij Argentium ook de specifieke zilverkleur weg. Ikzelf vind Argentium zilver iets te koud en te wit van kleur, maar er zijn mensen die dat juist prachtig vinden. Oxidatie van zilver kan lastig zijn, maar het geeft ook aan dat het metaal ‘ leeft ’: als je het verwaarloost wordt het dof en vies, maar als je er liefde en aandacht aan geeft glanst en glimt het! En onder andere daarom werk ik graag met gewoon zilver. Maar het is natuurlijk ook een kwestie van smaak :-)
door Karen Klein edelsmid 17 jul., 2019
Argentium zilver. Berlijns zilver. Nieuw zilver. Fairtrade zilver. Zilverklei. Is dat eigenlijk allemaal wel zilver?
door Karen Klein edelsmid 16 jul., 2019
925 zilver. Sterling zilver. Fijn zilver. 1e gehalte zilver. Wat is het verschil? En waarom is dat belangrijk om te weten?
door Karen Klein edelsmid 10 jul., 2019
FORDIET Fordiet is hoe deze gestreepte steensoort genoemd wordt, maar het is feitelijk geen steen. Het is niet gevormd door de aarde, maar op een heel aparte locatie: Namelijk op de vloer van een ouderwetse autofabriek in Detroit, waa r auto's vroeger nog met de hand werden gespoten. Daar, onder de lopende band, hoopten vele verschillende verflagen zich jaar na jaar over elkaar op tot een volledig ingedroogde keiharde verflaag in vele kleuren. Waardevol afval Het is inmiddels zo hard dat je het kunt polijsten en slijpen, en dit heeft creatieve geesten op het idee gebracht het te gaan verkopen als decoratieve stenen voor in bijvoorbeeld sieraden. Sommige wat grotere stukken voor op de koffietafel kosten al snel € 100 of meer. Ook geen agaat Het lijkt wel wat op Agaat, wat wél een natuurlijke steensoort is, en daarom wordt Fordiet soms ook Motor Agaat of Detroit Agaat genoemd. Maar dat is feitelijk dus niet correct. Man-Made Agaat is dan een betere benaming ;-) Eigenschappen Omdat fordiet geen natuurlijke steen is, zijn er ook geen eigenschappen aan verbonden zoals bij vele echte stenen wel het geval is. Fordiet is ouwe verf, daar komt het eigenlijk op neer ;-) Maar je kunt er mooie sieraden mee maken. Het is er bij mij nog niet van gekomen, maar dat gaat zeker nog eens gebeuren!
door Karen Klein edelsmid 28 jun., 2019
LARIMAR Larimar wordt maar op één plaats in de wereld gevonden, namelijk in de Dominicaanse Republiek in een moeilijk toegankelijk berggebied aan de Caribische zee. Larimar wordt ook wel Atlantis-steen of Dolfijn-steen genoemd, en is te vinden in de kleuren wit, lichtblauw, groen-blauw en felblauw. Eigenschappen die aan larimar worden toegeschreven: Over edelstenen wordt beweerd dat ze bepaalde invloed hebben op de mens. Wat is waar, en wat niet? Ik geloof er in, maar geef geen garanties ;-) Larimar staat voor vrede en helderheid, en zou een trilling van genezing en liefde uitstralen. Zij kan een gevoel van rust geven, de creativiteit en de fantasie stimuleren de geest inspireren. De steen zou vurige energie zoals kwaadheid, frustratie, wellust en hebzucht koelen, kalmte en vertrouwen schenken, en een eind maken aan zelfvernietigend gedrag - vooral de neiging tot martelaarschap. Een goede steen voor mensen die een zielsverwant zoeken, helpt bij genezing van relaties en een gewond hart. Lichamelijk kan Larimar zelfgenezing bevorderen en energieblokkades in borst, nek en hoofd opheffen. Als u de steen op een pijnlijke plek legt, zou de pijn langzaam verdwijnen.
door Karen Klein edelsmid 07 jun., 2019
AMETHIST Amethist betekend zoiets als 'niet-dronken'. Het is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans. De steen behoort tot de kwarts-familie. Hij ontleent zijn naam aan het Grieks en wil zoveel zeggen als 'niet dronken'. Deze naam heeft hij gekregen doordat de steen al sinds de oudheid een middel zou zijn tegen dronkenschap. Veranderen Onder invloed van (fel) zonlicht kan Amethist verbleken. Door verhitting kan de kleur veranderen in geel, groen of bruin. Soms wordt verhitte amethist ten onrechte verkocht als zijnde citrien. Over edelstenen wordt beweerd dat ze bepaalde eigenschappen hebben. Wat is waar, en wat niet? Ik geloof er in, maar geef geen garanties ;-) Eigenschappen die aan Amethist Worden toegeschreven: Amethist zou (geestelijke en lichamelijke) reiniging en spiritueel inzicht, meditatie en innerlijke rust bevorderen. Hij schijnt te helpen bij het verwerken van verlies en tegenslagen en het doorbreken van blokkades. Amethist is een steen van vriendschap en naastenliefde. Amethist werkt beschermend en zuiverend en geeft een helder hoofd. Amethist is ook een steen van wijsheid en intuïtie. Hij maakt wilskrachtig en geeft nieuwe ideeën. De steen kan een positieve invloed hebben op heimwee, hoofdpijn en migraine, het gezichtsvermogen, het geheugen, het gezond verstand, slaapproblemen (zoals nachtmerries), het hormoon- en spijsverteringsstelsel en de huid. Amethist wordt gebruikt als pijnstiller bij kneuzingen, verwondingen en zwellingen en schijnt een goede hulp te zijn wanneer men van verslavingen wil afkomen. Amethist kan beter niet gebruikt worden door mensen met paranoia of schizofrenie.
Show More
door Karen Klein edelsmid 22 nov., 2019
Barnsteen Barnsteen is geen gewone steen, maar een fossiele hars die afkomstig is van naaldbomen. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna in de loop der tijd versteend. Soms komt er een insect in de hars terecht. Dit fossiel blijft in de versteende barnsteen zichtbaar. Door de ouderdom verdwijnen de kleuren van het insect en wordt het zwart. Barnsteen wordt in het Engels Amber genoemd, maar in Nederland wordt met amber meestal de kleur amber bedoeld (een honing-kleur). En weer een heel ander soort Amber is een substantie uit de darmen van een potvis; deze heeft een sterke geur en wordt in parfums gebruikt. Barnsteen is meestal warmgeel tot donkerrood van kleur, maar er bestaan ook meer groen-, blauw- of zelfs zwartgekleurde soorten. Doorzichtige barnsteen wordt algemeen het mooist gevonden en is het kostbaarst. Barnsteen voelt warm aan in je hand, en als je hem opwrijft wordt hij een beetje statisch en trekt stofjes aan. Barnsteen kan goed branden en geeft dan een sterke harsgeur af. Zo kun je dus ook testen of je echt met barnsteen te maken hebt. Over edelstenen wordt beweerd dat ze bepaalde eigenschappen hebben op de mens. Wat is waar, en wat niet? Ik geloof er in, maar geef geen garanties ;-) Eigenschappen die aan barnsteen worden toegeschreven: Men zegt dat Barnsteen vrolijk, open en spontaan maakt en het vertrouwen in jezelf versterkt, en energie en daadkracht geeft. Lichamelijk kan barnsteen helpen bij klachten van de maag, milt, nieren en galblaas. Het kan de pijn bij het doorkomen van tanden en kiezen bij kinderen verlichten via een ketting of bijtring van barnsteen, en helpen bij tand- en tandvleesproblemen. Men zegt ook dat beginnende doofheid vertraagd kan worden door het dragen van oorbellen van barnsteen.
door Karen Klein edelsmid 17 okt., 2019
Aquamarijn “Aqua Marina” = water van de zee. Door zijn lichtblauwe kleur, de kleur van de heldere zee, komt de Aquamarijn aan zijn naam. Hij verkrijgt zijn kleur door sporen van ijzer. Als de steen onder een helderblauwe hemel wordt gedragen, lijkt de kleur lichter te worden. Volgens een legende zou de steen door lichter en donkerder te worden, echt en onecht aangeven, en zo ook waarschuwen voor verkeerde vrienden als hij bijna wit wordt… Een andere legende zegt dat de aquamarijn tot zuivere liefde leidt. In de middeleeuwen was dit de steen van de Maagd Maria, haar beelden waren vaak versierd met aquamarijnen. Ze had als bijnaam dan ook Stella Maris, 'Sterre der Zee'. De Grieken en de Romeinen zagen aquamarijn als symbool van helderheid, zuiverheid en huwelijkstrouw. Men gaf elkaar aquamarijn sieraden als teken van liefde en trouw. Over edelstenen wordt beweerd dat ze bepaalde invloed hebben op de mens. Wat is waar, en wat niet? Ik geloof er in, maar geef geen garanties ;-) Eigenschappen die aan Aquamarijn worden toegeschreven: Deze steen zou helderziendheid bevorderen en begrip en eerlijkheid stimuleren. Ook wordt de steen gezien als een steen van troost, misschien door de link met de maagd Maria. Hij zou verdriet verminderen en helderheid scheppen, en compassie en geduld met de medemens stimuleren. Hij zou lichaam en geest in balans brengen en een ontspannen en opgewekte houding bevorderen, boosheid, irritatie en stress verminderen. Lichamelijk kan Aquamarijn genezend werken op gebieden die te maken hebben met het bovenste deel van het lichaam. Dus bij zaken als keelpijn, schildklierproblemen, problemen met de ogen en/of oren, allergieën, holte ontstekingen, overmatige slijmvorming, bronchitis, hoesten enzovoorts. De steen zou een overactief immuunsysteem kalmeren en reguleren.
checklist
door Karen Klein edelsmid 20 jul., 2019
Sieraden zijn mooi. Dat wil je graag zo houden. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten? Hier volgen wat tips.
door Karen Klein edelsmid 19 jul., 2019
“Ik kan geen zilver dragen, want dat wordt bij mij meteen zwart” hoor ik vaak. Hoe komt dat eigenlijk? En kun je er wat tegen doen?
door Karen Klein edelsmid 18 jul., 2019
In het vorige blog schreef ik over het zwart worden van zilver, en hoe dat komt. Maar hoe maak je dat nu het beste schoon? Feitje: Om oxideren te voorkomen rhodineren veel juweliers het zilver, er gaat dan een laagje rhodium (een metaal) overheen. Hierdoor wordt het niet meer zwart, maar gaat ook de mooie specifieke zilverkleur verloren. Zonde, naar mijn idee, dus ik rhodineer mijn werk niet. Zilver is mooi zoals het is, de kleur is levendig en regeert op de omgeving en dat heeft zijn charme! Maar daarom moet er soms wel gepoetst worden. Hier wat tips om op te letten: Tip 9: Hoogglans zilver schoonmaken Glanzend zilver poets je met een zachte doek met wat koper- of zilverpoets . Let er wel op dat er geen vuiltjes op de doek zitten die krasjes kunnen veroorzaken. Ook kun je een speciaal sieradenpoetsdoekje, waar al wat poetsmiddel in zit, kopen bij de juwelier of edelsmid. Handig, vooral voor onderweg en op vakantie! Tip 10 : Gematteerd zilver schoonmaken Gematteerd of bewerkt zilver kun je beter niet met een doekje poetsen; dan gaat het glimmen en dat is vaak zonde van de bewerking. Maar met een zachte tandenborstel en wat afwasmiddel in lauwwarm water haal je vaak de meeste vlekken wel weg. Grijp bij hardnekkige vlekken anders ook even de tandpasta erbij! Borstel dan voorzichtig in de richting van de mattering: dus in de lengterichting als het zilver in een rechte baan geschuurd is, en als het onregelmatig gematteerd is door met de tandenborstel voorzichtig rondjes te draaien. Daarna goed afspoelen en de restjes tandpasta zorgvuldig weg borstelen. Tip 11: Vraag hulp Helpt dit nog steeds niet voldoende? Vraag dan advies aan een edelsmid of juwelier, zij kunnen desgewenst ook de sieraden in een ultrasoon reinigen of er een speciaal borsteltje voor gebruiken. Tip 12: Oxidatie in zilver beperken Wil je de zilveren sieraden voor langere tijd opbergen, dan kun je ze het beste in een afsluitbaar plastic zakje bewaren. Omdat er dan geen lucht bij komt oxideert het zilver vrijwel niet. Tip 13: Oxidevrij zilver? > Weetje: Tegenwoordig is er ook steeds vaker ‘oxidevrij’ zilver te koop; dit zilver heeft een legering waardoor het niet of nauwelijks meer zwart wordt. Het staat bekend onder de naam Argentium zilver. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen bij wie zilver heel snel oxideert! Omdat de legering (de samenstelling van het zilver) anders is bij Argentium dan bij ‘gewoon’ Sterling zilver, is de kleur ook iets anders. Net als bij het rhodineren is bij Argentium ook de specifieke zilverkleur weg. Ikzelf vind Argentium zilver iets te koud en te wit van kleur, maar er zijn mensen die dat juist prachtig vinden. Oxidatie van zilver kan lastig zijn, maar het geeft ook aan dat het metaal ‘ leeft ’: als je het verwaarloost wordt het dof en vies, maar als je er liefde en aandacht aan geeft glanst en glimt het! En onder andere daarom werk ik graag met gewoon zilver. Maar het is natuurlijk ook een kwestie van smaak :-)
door Karen Klein edelsmid 17 jul., 2019
Argentium zilver. Berlijns zilver. Nieuw zilver. Fairtrade zilver. Zilverklei. Is dat eigenlijk allemaal wel zilver?
door Karen Klein edelsmid 16 jul., 2019
925 zilver. Sterling zilver. Fijn zilver. 1e gehalte zilver. Wat is het verschil? En waarom is dat belangrijk om te weten?
door Karen Klein edelsmid 10 jul., 2019
FORDIET Fordiet is hoe deze gestreepte steensoort genoemd wordt, maar het is feitelijk geen steen. Het is niet gevormd door de aarde, maar op een heel aparte locatie: Namelijk op de vloer van een ouderwetse autofabriek in Detroit, waa r auto's vroeger nog met de hand werden gespoten. Daar, onder de lopende band, hoopten vele verschillende verflagen zich jaar na jaar over elkaar op tot een volledig ingedroogde keiharde verflaag in vele kleuren. Waardevol afval Het is inmiddels zo hard dat je het kunt polijsten en slijpen, en dit heeft creatieve geesten op het idee gebracht het te gaan verkopen als decoratieve stenen voor in bijvoorbeeld sieraden. Sommige wat grotere stukken voor op de koffietafel kosten al snel € 100 of meer. Ook geen agaat Het lijkt wel wat op Agaat, wat wél een natuurlijke steensoort is, en daarom wordt Fordiet soms ook Motor Agaat of Detroit Agaat genoemd. Maar dat is feitelijk dus niet correct. Man-Made Agaat is dan een betere benaming ;-) Eigenschappen Omdat fordiet geen natuurlijke steen is, zijn er ook geen eigenschappen aan verbonden zoals bij vele echte stenen wel het geval is. Fordiet is ouwe verf, daar komt het eigenlijk op neer ;-) Maar je kunt er mooie sieraden mee maken. Het is er bij mij nog niet van gekomen, maar dat gaat zeker nog eens gebeuren!
door Karen Klein edelsmid 28 jun., 2019
LARIMAR Larimar wordt maar op één plaats in de wereld gevonden, namelijk in de Dominicaanse Republiek in een moeilijk toegankelijk berggebied aan de Caribische zee. Larimar wordt ook wel Atlantis-steen of Dolfijn-steen genoemd, en is te vinden in de kleuren wit, lichtblauw, groen-blauw en felblauw. Eigenschappen die aan larimar worden toegeschreven: Over edelstenen wordt beweerd dat ze bepaalde invloed hebben op de mens. Wat is waar, en wat niet? Ik geloof er in, maar geef geen garanties ;-) Larimar staat voor vrede en helderheid, en zou een trilling van genezing en liefde uitstralen. Zij kan een gevoel van rust geven, de creativiteit en de fantasie stimuleren de geest inspireren. De steen zou vurige energie zoals kwaadheid, frustratie, wellust en hebzucht koelen, kalmte en vertrouwen schenken, en een eind maken aan zelfvernietigend gedrag - vooral de neiging tot martelaarschap. Een goede steen voor mensen die een zielsverwant zoeken, helpt bij genezing van relaties en een gewond hart. Lichamelijk kan Larimar zelfgenezing bevorderen en energieblokkades in borst, nek en hoofd opheffen. Als u de steen op een pijnlijke plek legt, zou de pijn langzaam verdwijnen.
door Karen Klein edelsmid 07 jun., 2019
AMETHIST Amethist betekend zoiets als 'niet-dronken'. Het is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans. De steen behoort tot de kwarts-familie. Hij ontleent zijn naam aan het Grieks en wil zoveel zeggen als 'niet dronken'. Deze naam heeft hij gekregen doordat de steen al sinds de oudheid een middel zou zijn tegen dronkenschap. Veranderen Onder invloed van (fel) zonlicht kan Amethist verbleken. Door verhitting kan de kleur veranderen in geel, groen of bruin. Soms wordt verhitte amethist ten onrechte verkocht als zijnde citrien. Over edelstenen wordt beweerd dat ze bepaalde eigenschappen hebben. Wat is waar, en wat niet? Ik geloof er in, maar geef geen garanties ;-) Eigenschappen die aan Amethist Worden toegeschreven: Amethist zou (geestelijke en lichamelijke) reiniging en spiritueel inzicht, meditatie en innerlijke rust bevorderen. Hij schijnt te helpen bij het verwerken van verlies en tegenslagen en het doorbreken van blokkades. Amethist is een steen van vriendschap en naastenliefde. Amethist werkt beschermend en zuiverend en geeft een helder hoofd. Amethist is ook een steen van wijsheid en intuïtie. Hij maakt wilskrachtig en geeft nieuwe ideeën. De steen kan een positieve invloed hebben op heimwee, hoofdpijn en migraine, het gezichtsvermogen, het geheugen, het gezond verstand, slaapproblemen (zoals nachtmerries), het hormoon- en spijsverteringsstelsel en de huid. Amethist wordt gebruikt als pijnstiller bij kneuzingen, verwondingen en zwellingen en schijnt een goede hulp te zijn wanneer men van verslavingen wil afkomen. Amethist kan beter niet gebruikt worden door mensen met paranoia of schizofrenie.
Show More
Share by: